wersja kontrastowa A A A

Uroczyste otwarcie Laboratorium Referencyjnego oraz Laboratorium Chemicznego w siedzibie WSSE w Bydgoszczy

2 grudnia 2019

21 listopada br. w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy nastąpiło uroczyste otwarcie Krajowego Laboratorium Referencyjnego w zakresie badania wirusów w żywności pochodzenia roślinnego oraz Laboratorium Chemicznego dedykowanego badaniom środków zastępczych i pestycydów.

Otwarcie powyższych laboratoriów poprzedzało galę jubileuszową zorganizowaną z okazji 100-lecia służb sanitarnych w Polsce. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali: prof. dr hab. n. mad. Jarosław Pinkas – Główny Inspektor Sanitarny, poseł na Sejm RP przewodniczący Komisji Zdrowia – Tomasz Latos,  prof. dr hab. n. mad. Arkadiusz Jawień – Prezes Polskiego Towarzystwa Chirurgii Naczyniowej, prof. dr hab. n. med. Jerzy T. Marcinkowski – Kierownik Katedry Higieny i Epidemiologii Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego, prof. nadz. dr Helena Czakowska – Rektor Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, prof. dr hab. inż. Tomasz Topoliński – Rektor Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, prof. dr hab. n. mad. Leszek Markuszewski – Prezes Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego oraz dr n. o zdr. inż. Jerzy Kasprzak – Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy.

Krajowe Laboratorium Referencyjne w Bydgoszczy zostało powołane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 12 kwietnia 2019 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz.U. 2019 poz. 799).

Jednym z podstawowych zadań laboratoriów referencyjnych jest otrzymywanie miarodajnych wyników badań poprzez spełnienie wymagań w zakresie akredytacji. Zadania realizowane przez laboratoria referencyjne są finansowane z budżetu państwa. Zgodnie z zasadami przyjętymi w UE krajowe laboratoria referencyjne stanowią najwyższą instancję w kraju w danym zakresie badań laboratoryjnych. Badania przeprowadzane w Bydgoszczy dotyczą owoców miękkich (truskawki, borówki, porzeczki, maliny, jagody i aronia), warzyw (sałaty: rukola, roszponka, rzymska, lodowa oraz pomidor i ogórek świeży), a także owoców morza (małże i ostrygi).

Laboratorium Chemiczne Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy wykonuje badania mające na celu ustalenie, czy dany produkt jest środkiem zastępczym lub nową substancją psychoaktywną zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 listopada 2015 r. w sprawie wykazu podmiotów uprawnionych di przeprowadzania badań mających n celu ustalenie, czy dany produkt jest środkiem zastępczym lub nową substancją psychoaktywną.

Kolejnym zadaniem Laboratorium Chemicznego dedykowanego badaniom środków zastępczych i pestycydów jest oznaczanie pestycydów w żywności. Pestycydy to substancje chemiczne wykorzystywane w rolnictwie oraz ogrodnictwie do zwalczania szkodników i chorób roślin. Służące do ochrony roślin substancje wzbudzają wiele kontrowersji i od lat są tematem szeroko zakrojonej dyskusji. Z jednej strony dla rolnictwa są wielką szansą, ponieważ poprawiają wydajność i ograniczają straty materialne, z drugiej jednak strony traktowane są jako zagrożenie dla środowiska i naszego zdrowia. Badania pozwalające na oznaczenie pestycydów w żywności opierają się na wysokosprawnej chromatografii cieczowej i gazowej ze spektrometrią mas.

Drukuj

Informacja o Ochronie Danych i plikach cookies

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.

Ciasteczka (cookies), itp.

Nasz serwis wykorzystuje ciasteczka (tzw. “cookies”), czyli małe pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego identyfikujące go w sposób potrzebny do uproszczenia i przyspieszenia działania serwisu. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych, są też nieszkodliwe dla komputera, jak również dla użytkownika. Każdy użytkownik może je wyłączyć w ustawieniach własnej przeglądarki, ograniczając jednak tym samym funkcjonalność serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia.