wersja kontrastowa A A A

Oświadczenie dot. przedterminowych wyborów burmistrza miasta Aleksandrowa Kujawskiego oraz wyborów uzupełniających do rady miasta w Ciechocinku

24 kwietnia 2020

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy przekazuje, iż na wniosek skierowany do Inspekcji Sanitarnej dotyczący przedterminowych wyborów burmistrza miasta Aleksandrowa Kujawskiego oraz wyborów uzupełniających do rady miasta w Ciechocinku do burmistrzów miasta Aleksandrowa Kujawskiego i Ciechocinka zostały przekazane informacje na temat środków ostrożności, jakie powinny być zachowane w obliczu zagrożeń związanych z epidemią COVID-19.

Wymogi dostosowano do obecnej sytuacji epidemiologicznej. W Aleksandrowie Kujawskim i Ciechocinku nie ma zachorowań na COVID-19, a w kwarantannie przebywa obecnie 15 osób w Aleksandrowie Kujawskim, natomiast w Ciechocinku – 0 (dot. to ulic, które głosowanie obejmuje).

Zapadalność w powiecie aleksandrowskim kształtuje się na poziomie 10,87/100 tyś. mieszkańców (dla porównania w kraju jest to 27/100 tyś. mieszkańców).

W związku z tym przekazano zasadnicze informacje dotyczące przygotowania lokalu wyborczego, zasad i sposobu zabezpieczenia wyborców i członków komisji wyborczych przed zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, zasad reżimu sanitarnego dotyczącego higienicznej dezynfekcji rąk oraz powierzchni kontaktowych (blaty, stoły, klamki), zachowania odpowiedniej odległości między osobami w lokalu wyborczym i przed wejściem do lokalu.

Poinformowano również burmistrzów, że przestrzeganie tych zasad powinno zapewnić bezpieczeństwo epidemiologiczne podczas wyborów, które spoczywa na barkach organizatorów.

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.