wersja kontrastowa A A A

Oświadczenie ws. zgonu 64-letniej kobiety z Białych Błot z dn. 2 maja 2020 r.

4 maja 2020

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy informuje, że w związku z zakwalifikowaniem podejrzenia zgonu z powodu choroby zakaźnej jako „inne koronawirusy jako przyczyna chorób sklasyfikowanych gdzie indziej” (wynikającego z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 10 grudnia 2019 r. w sprawie zgłaszania podejrzeń i rozpoznań zakażeń, chorób zakaźnych oraz zgonów z ich powodu), zgon u 64-letniej kobiety z Białych Błot został błędnie zakwalifikowany jako podejrzenie zgonu z powodu SARS-CoV-2.

Po informacji ze strony lekarza, pełniącego dyżur podczas nocnej i świątecznej opieki w Bydgoszczy w dniu 2 maja br., który podejrzewał zgon z powodu choroby COVID-19, członkom rodziny w trybie ekspresowym wykonano testy na obecność koronawirusa SARS-CoV-2 (w tym samym dniu – 2 maja br. – wyniki wszystkich pobranych wymazów okazały się ujemne).

Podejrzenie zgonu wywołanego chorobą zakaźną nie jest równoznaczne ze stwierdzeniem zgonu spowodowanego SARS-CoV-2. W takich przypadkach zachowuje się jednak wszelkie środki ostrożności ze względu na bezpieczeństwo innych osób.

Uprzejmie przepraszamy za zaistniały błąd, łącząc się z rodziną w bólu po utracie członka rodziny!

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.