wersja kontrastowa A A A

Najczęściej zadawane pytania

1. Chciałbym prowadzić działalność na rynku spożywczym. Co muszę zrobić?

Działalność na rynku spożywczym zobowiązuje ciebie do przestrzegania wymagań higienicznych i sanitarnych. Dlatego zanim zaczniesz prowadzić firmę zarejestruj ją w stacji sanitarno-epidemiologicznej. Zrób to, jeśli spełniasz następujące warunki:

  • jesteś przedsiębiorcą lub rolnikiem i wytwarzasz lub sprzedajesz żywność pochodzenia niezwierzęcego
  • sprzedajesz produkty od zwierząt, które nie podlegają kontroli weterynaryjnej
  • sprzedajesz lub produkujesz żywność, która ma zarazem środki spożywcze roślinne i produkty od zwierząt (z zastrzeżeniami)
  • zajmujesz się materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym recyklingiem

Pamiętaj, ze przy niektórych działalnościach Inspekcja nie przeprowadza kontroli przy składaniu wniosku. Wtedy złóż wniosek tylko o wpis do rejestru. Dotyczy to następujących działalności:  

  • produkcji i sprzedaży małej ilości plonów rolnych na targu lub w lokalnym sklepie (dostawy bezpośrednie)
  • automatów do sprzedaży żywności
  • zaplecza mobilnego (np. food truck) lub czasowego (np. namiot lub kiosk gastronomiczny), w którym możesz wytwarzać żywność lub nią handlować – jeśli masz już pozwolenie wydane w innym kraju UE
  • gospodarstw agroturystycznych
  • produkcji win gronowych z własnych upraw – nie więcej niż 1 000 hl w ciągu roku, zgodnie z przepisami o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, handlu nimi i organizacji rynku wina
  • aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych
  • sklepów zielarskich
  • handlu detalicznego artykułów, które nie są żywnością oraz obrotu żywnością opakowaną i z długą datą do spożycia
  • produkcji gazów technicznych
  • wysyłkowej sprzedaży żywności, w tym przez internet
  • materiałów i wyrobów, które mają kontakt z żywnością, w tym recyklingu
  • produkcji pierwotnej, czyli uprawy roślin lub chowu i hodowli zwierząt dla tzw. produktów pierwotnych (np. zbóż, owoców i warzyw, jaj, surowego mleka, miodu). Dotyczy to też łowiectwa, rybołówstwa i zbierania runa leśnego

W innym przypadku uzyskaj zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru.

Zanim zaczniesz starać się o wpis do rejestru, załatw:

  • wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do Krajowego Rejestru Sądowego
  • numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych – jeżeli zajmujesz się dostawami bezpośrednimi

Wniosek złóż co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności.

Usługę można zrealizować w powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: przejdź

2. Jakie działania należy podjąć, aby wprowadzić po raz pierwszy do obrotu na terenie RP suplement diety?

Zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia suplementy diety, środki spożywcze do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III części B i C do rozporządzenia nr 1925/2006, preparaty do początkowego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (obowiązek powiadomienia odnośnie innych kategorii żywności dla określonych grup może wynikać ze stosownych aktów delegowanych) podlegają obowiązkowi powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Procedura składania powiadomień została opisana w art. 29 ww. ustawy. Powiadomienia dokonuje się w formie dokumentu elektronicznego powstałego przez wprowadzenie danych do elektronicznego formularza powiadomienia.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: przejdź

Drukuj

Informacja o Ochronie Danych i plikach cookies

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.

Ciasteczka (cookies), itp.

Nasz serwis wykorzystuje ciasteczka (tzw. “cookies”), czyli małe pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego identyfikujące go w sposób potrzebny do uproszczenia i przyspieszenia działania serwisu. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych, są też nieszkodliwe dla komputera, jak również dla użytkownika. Każdy użytkownik może je wyłączyć w ustawieniach własnej przeglądarki, ograniczając jednak tym samym funkcjonalność serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia.