wersja kontrastowa A A A

Mikotoksyny i alkaloidy

Oddział Badań Chromatograficznych prowadzi badania mikotoksyn oraz toksyn roślinnych w szerokim zakresie matryc, m.in.: zboża i przetwory zbożowe, orzechy, przyprawy, suszone owoce, mleko i produkty mleczne, napoje bezalkoholowe, suplementy diety. Do tego celu wykorzystywane są metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD) oraz matrycy diodowej (HPLC-DAD).

Lista akredytowanych badań:

  • Aflatoksyna B1, Suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2
    Metoda badawcza: PN-EN 14123:2008
  • Ochratoksyna A
    Metoda badawcza: PN-EN 14132:2010, PN-EN 14133:2010
  • Aflatoksyna M1
    Metoda badawcza: PN-EN ISO 14501:2009
  • Deoksyniwalenol (DON)
    Metoda badawcza: Wydawnictwo Metodyczne PZH2005 r.
  • Zearalenon
    Metoda badawcza: Wydawnictwo Metodyczne PZH2005 r.
  • Fumonizyny B1, B2
    Metoda badawcza: PN-EN 14352:2005
  • Aflatoksyna B1
    Metoda badawcza: Wydawnictwo Metodyczne PZH2005 r.
  • Cytrynina
    Metoda badawcza: PB-03/LC
  • Alkaloidy sporyszu
    Metoda badawcza: PB-04/LC
  • Alkaloidy tropanowe
    Metoda badawcza:PB-05/LC

Termin realizacji badań: 10 dni roboczych

Sposób poboru próbek: Zadzwoń! Tel. (52) 376-18-25, (52) 376-18-75

UWAGA

Próbki przyjmowane są w Pokoju Przyjęcia Próbek Oddziału Badań Żywności, Wody i Przedmiotów Użytku WSSE w Bydgoszczy ul. Kujawska 4, Budynek B, parter, pokój nr 8 (po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym) lub pocztą.

Godziny przyjmowania próbek:
poniedziałek – piątek w godzinach 7:30 – 14:00

Cena za badanie : Zadzwoń! Tel. (52) 376-18-25, (52) 376-18-75

Kontakt:

Kierownik Oddziału Badań Chromatograficznych
tel: (52) 376-18-25
Zastępca Kierownika Oddziału
tel. (52) 376-18-75

Pliki do pobrania:
Zlecenie na wykonanie badań fizykochemicznych żywności
Załącznik nr 1 – Badania fizykochemiczne żywności

Drukuj

Informacja o Ochronie Danych i plikach cookies

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.

Ciasteczka (cookies), itp.

Nasz serwis wykorzystuje ciasteczka (tzw. “cookies”), czyli małe pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego identyfikujące go w sposób potrzebny do uproszczenia i przyspieszenia działania serwisu. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych, są też nieszkodliwe dla komputera, jak również dla użytkownika. Każdy użytkownik może je wyłączyć w ustawieniach własnej przeglądarki, ograniczając jednak tym samym funkcjonalność serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia.