wersja kontrastowa A A A

Uzyskanie referencji przez nasze laboratorium

  1. Powołanie KLR

Krajowe Laboratorium Referencyjne w zakresie wykrywania wirusów pokarmowych w żywności pochodzenia roślinnego w Bydgoszczy zostało powołane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 12 kwietnia 2019 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz.U. 2019 poz. 799).

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190000799/O/D20190799.pdf

Podstawą prawną działania Laboratorium jest Rozporządzeniu (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32004R0882&from=PL

  1. Oficjalne otwarcie

W dniu 21.11.2019 r. odbyło się oficjalne otwarcie Krajowego Laboratorium Referencyjnego w Bydgoszczy, w którym wzięli udział zaproszeni goście m.in.  Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas, Wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz oraz Poseł na Sejm RP Tomasz Latos.

Przejdź do artykułu: OTWARCIE LABORATORIUM

  1. Zakres działania

Zakres działania Krajowego Laboratorium Referencyjnego w Bydgoszczy obejmuje wykrywanie obecności specyficznego materiału genetycznego Norowirusów i Wirusa Zapalenia Wątroby typu A w żywności pochodzenia roślinnego. Metody objęte są zakresem akredytacji nr 435 Laboratorium badawczego WSSE w Bydgoszczy.

LISTA 1 LEM wyd. 7

  1. Bieżąca działalność

W dniach 10-11.12.2019 r. odbędzie się szkolenie organizowane przez KLR pt. „ Nowe zagrożenia w mikrobiologii żywności”, kierowane do pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych. Swym zakresem obejmować będzie tematykę zanieczyszczeń żywności wirusami pokarmowymi oraz potencjalnych zagrożeń jakie z tego wynikają.

  1. Materiały ze szkolenia

pobierz

Drukuj

Informacja o Ochronie Danych i plikach cookies

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.

Ciasteczka (cookies), itp.

Nasz serwis wykorzystuje ciasteczka (tzw. “cookies”), czyli małe pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego identyfikujące go w sposób potrzebny do uproszczenia i przyspieszenia działania serwisu. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych, są też nieszkodliwe dla komputera, jak również dla użytkownika. Każdy użytkownik może je wyłączyć w ustawieniach własnej przeglądarki, ograniczając jednak tym samym funkcjonalność serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia.