wersja kontrastowa A A A

Grzyby

Zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  • Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
  • Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
  • Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.
  • Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
  • Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.

W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy przy ul. Kujawskiej 4, 85-031 Bydgoszcz od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 13:00 można zasięgnąć porady grzyboznawcy.

Dodatkowo klasyfikator grzybów/grzyboznawca dostępny jest w następujących powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych w województwie kujawsko-pomorskim: PSSE w Aleksandrowie Kujawskim, PSSE w Brodnicy, PSSE w Golubiu –Dobrzyniu, PSSE w Grudziądzu, PSSE w Inowrocławiu, PSSE w Rypinie, PSSE w Sępólnie Krajeńskim, PSSE w Toruniu, PSSE w Wąbrzeźnie, PSSE we Włocławku i PSSE w Żninie. Dane teleadresowe ww. stacji powiatowych znajdują się na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy https://pwisbydgoszcz.pl/pl/o-nas/stacje-powiatowe/.

Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie należy przynosić m.in. grzybów:

  • starych i przejrzałych,
  • zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
  • oczyszczonych,
  • pokrojonych,
  • zapleśniałych,
  • ugotowanych,
  • zamrożonych,
  • usmażonych,
  • umytych,
  • zamarynowanych.
Drukuj

Informacja o Ochronie Danych i plikach cookies

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.

Ciasteczka (cookies), itp.

Nasz serwis wykorzystuje ciasteczka (tzw. “cookies”), czyli małe pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego identyfikujące go w sposób potrzebny do uproszczenia i przyspieszenia działania serwisu. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych, są też nieszkodliwe dla komputera, jak również dla użytkownika. Każdy użytkownik może je wyłączyć w ustawieniach własnej przeglądarki, ograniczając jednak tym samym funkcjonalność serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia.